GeoCruiser

Lake District, Wales en Zuid-Engeland

Google Translate

We wilden niet meer de kustlijn blijven volgen. We probeerden binnendoor te rijden en wilden de kortste weg naar Dumfries nemen. Dat was niet mogelijk, de weg die we gekozen hadden, was wegens werkzaamheden afgesloten. Uiteindelijk bleek dat op twee andere wegen eveneens aan de weg gewerkt werd en dat leidde tot een extra omweg van 100 km.

Terug in Engeland sloegen we bij Penrith van de snelweg af, het was even zoeken, maar uiteindelijk vonden we de steencirkel waarvoor we kwamen.
De steencirkel heeft een mooie naam: "Long Meg and her Daughters". De vorm van de formatie is ovaal ongeveer 110 m lang en 90 m breed. Long Meg stond buiten de kring van dochters. Er liep een weggetje door de cirkel om een boerderij bereikbaar te houden. Het was jammer dat sommige bezoekers het nodig vonden de auto in de steenformatie te parkeren.
Het was een erg indrukwekkende steencirkel.

Long Meg op de uitkijk

Long Meg and her Daughters

Long Meg had nog veel meer dochters

Na dit uitstapje reden we westwaarts, we hadden ons 's ochtends gemeld bij een Brit Stop boerderij met farm shop. We waren daar welkom. We hebben in die winkel onze koelkast kunnen vullen met fruit, vlees en natuurlijk met eieren.
We zitten nu in het "Lake District" even ten oosten van Keswick.

Kamperen bij de boer

Dinsdag, 21-06-2016
Met veel moeite vonden we een parkeerplek voor onze kampeerauto bij Castlerigg, dit is één van de bekendere steencirkels in Noord-Engeland. We keken erg vreemd op toen we het veld met de steenformatie betraden. Er stonden tenten in het veld en ze stonden vlakbij de stenen. Er klommen kinderen op de stenen, er brandde een vuurtje in de cirkel en er werd zelfs een fiets tegen één van de stenen aangezet.
We begrepen het niet, dit hadden we niet eerder meegemaakt en we hebben in het verleden al tientallen steencirkels bezocht. Gelukkig begon het ons te dagen, de datum, het was "summer solstice", de dag van de zomerzonnewende. Dat verklaarde alles.

Later deze dag lazen we in een krant, dat deze viering in de steencirkel van Stonehenge, 23.000 bezoekers had getrokken. Hier in de Castlerigg cirkel waren het enkele tientallen bezoekers.
We maakten nu andere steencirkelfoto's dan anders, want foto's maken van de steenformatie zonder bezoekers dat lukte niet.

Castle Rigg, plaquette

Castle Rigg, camping?

Castle Rigg

Castle Rigg, the Sanctuary (het heiligdom)

Castle Rigg

Castle Rigg, steencirkel

Na dit verrassende bezoek, reden we door naar het centrum van Keswick. We wilden naar het toeristenbureau voor wat informatie. Parkeren geeft in Engelse stadjes steeds problemen. We parkeerden in een veel te klein parkeervak voor een supermarkt en we gingen vandaar eerst het stadje bezoeken. Met een stapeltje brochures op zak deden we daarna boodschappen, we moesten onze voorraden aanvullen. Teruggekomen bij de auto bleek dat de parkeertijd verlopen was. Parkeerwachters stonden twee auto's verderop. We hadden dus geen tijd om in de folders te kijken waar we de middag wilden doorbrengen.
Vele kilometers buiten het stadje vonden we pas de eerste gelegenheid om de auto even langs de weg te zetten. Onze keuze was een bezoek brengen aan "the Puzzling Place", hier konden we ervaringen opdoen met hologrammen, illusies van zwaartekracht opheffen, e.d. Met onze parkeerervaring in Cheswick moesten we een streep door dit plan zetten.

We reden door naar Windemere, dit stadje en nog andere stadjes onderweg waren afgeladen met toeristen. Het was een gewone dinsdagmiddag in het voorseizoen. Kinderen zagen we niet, dus die zaten nog op school. Alle parkeerterreinen waren vol.
Er zat niets anders op dan de camping van onze keuze op te zoeken. Hier vertelden de prijzen ons dat het hoogseizoen al was begonnen, volgens de Engelse vakantiekalender zou dat enkele weken later moeten beginnen.

Lake Windemere, uitzicht vanaf de camping

Woensdag, 22-06-2016
Via allerlei smalle weggetjes reden we naar de westzijde van Lake Windemere, naar een toeristische oord met een stoomtrein, een rondvaartboot en het "Lakes Aquarium". Het aquarium had onze interesse. Er werden vissen en andere dieren uit dit merengebied getoond. De otters spraken ons het meest aan. Verder waren er wat tropisch vissen, amfibieën en andere dieren te bewonderen.

We waren nog geen tien minuten binnen toen er een grote stroom schoolkinderen op bezoek kwamen. Het waren 140 kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar. De kinderen hadden alleen belangstelling voor elkaar en hun mobieltjes. Ze renden kriskras door het complex, maakten gigantisch veel herrie, blokkeerden veel voor andere bezoekers er was geen enkele controle.
Met hoofdpijn verlieten we het complex. Dat was jammer.
Het "Lake District" viel ons wat tegen, terwijl het een hoogtepunt had kunnen worden.

Lake Windemere, onderweg

Lakes Aquarium, otters

Lakes Aquarium, tropische vis Lakes Aquarium, tropische vis

Lakes Aquarium, zee-anemoon

Lake Windemere

We verlieten het "Lake District" en reden tussen Liverpool en Manchester door naar de vestingstad Chester. Op een groot parkeerterrein vonden we een plek om te overnachten.

Donderdag, 23-06-2016
Het is Brexit-referendumdag in Groot-Brittannië; de keuze is uit de Europese Unie stappen of niet (Brexit or Bremain). Hier en daar zagen we enkele bordjes van voor- en tegenstanders. Het leeft hier wel, maar dat werd nauwelijks geuit.

In het oosten van Wales gingen we op bezoek bij "Powis Castle and Garden". Het was een prachtig kasteel, er werd naast het gebruikelijk interieur ook nog een eerste wereldoorlog tentoonstelling gehouden. De kasteeleigenaarfamilie had een militair verleden in Europa en India.
In de afgelopen eeuwen is er heel veel aandacht bij dit kasteel geweest voor de aanleg en onderhoud van de tuinen. Er waren veel bijzondere planten, kleuren en geuren. Zoals zo vaak in Groot-Brittannië moesten we flink klimmen en afdalen in de tuinen.
We raakten een beetje op de kastelen uitgekeken.

Powis Castle, poortklopper Powis Castle, muurtelefoon

Powis Castle

Powis Castle, tuin

MetaSequoia Glyptostroboides MetaSequoia Glyptostroboides MetaSequoia Glyptostroboides

Powis Castle en tuin

.. ..

Via erg smalle achteraf weggetjes, over hoge heuvelruggen bereikten we Presteigne, een aardig dorpje in het oosten van Wales. Achter het politiebureau parkeerden we de camper voor de nacht.
We zijn nog even het dorp ingelopen en we hebben er nog wat aardige foto's kunnen maken.

Presteigne, mooie winkel

Presteigne, vervallen winkel

Presteigne, vakwerkhuis met schoorstenen

Vrijdag, 24-06-2016
Eerst hebben we nog de parkeermeter tevreden gesteld voor we gingen ontbijten. We verlieten op tijd Wales. Onze GPS hebben we kort gehouden en onderweg hebben we onze Annie (GPS) af en toe moeten corrigeren. We reden dwars door de Cotswolds naar de "Rollright Stones". Deze steencirkel bezochten we voor de vierde keer.
Helaas was de energie niet meer zo fijn als we bij onze eerdere bezoeken gevoeld hadden. Enkele jaren terug zijn de stenen ernstig beklad geweest. Gelukkig heeft de "English Heritage", de beheerder van de cirkel, de stenen goed kunnen reinigen.
Op het ogenblik dat wij de Rollright Stones betraden, verlieten een aantal mensen de cirkel. Deze bezoekers hadden in het midden van de steencirkel de as van een overledene uitgestrooid.
Daar hadden we zo onze vraagtekens bij.

Rollright Stone Circle

Rollright Stone Circle

Onderweg door Engeland hebben we deze "Brexit, the day after" weinig uitingen van blijdschap of zorg waargenomen. Sporadisch hebben we wat Engelse vlaggetjes zien hangen, maar dat kan ook zijn geweest wegens de Engelse deelname aan de Europese voetbalkampioenschappen.

Een kwartier rijden vanaf de steencirkel bereikten we de camping waar we wilden overnachten. Op deze vrijdagavond was echter de camping volgeboekt en we moesten rechtsomkeert maken. Daar hadden we niet op gerekend, want de Camping Card terreinen van ACSI zijn dun gezaaid in Engeland. Na wat rondbellen vonden we een boerencamping in de buurt van Newbury, dat werd nog eens anderhalf uur extra rijden.
Op deze volgende camping zijn we twee dagen gebleven, we waren moe van de vele dagen die we achter elkaar hadden gereden.

Zaterdag, 25-06-2016
Het was rustdag, we zijn het grasveld van de boerencamping niet af geweest. We hebben lekker kunnen luieren en we hebben zitten kijken hoe mooie onweersbuien zich vlak voor ons opbouwden. Het was er goed; wij hielden het droog.

Onweersbui drijft langs

Zondag, 26-06-2016
We zijn naar het sluizencomplex van "Caen Hill" in "the Kennet & Avon Canal" ten westen van Devizes gereden. Daar is het eerder nooit van gekomen, want we kennen de omgeving van Devizes vrij goed.
We hebben een stukje langs het kanaal gelopen, maar het is een erg groot complex waar tientallen schutsluizen (locks) dicht achter elkaar liggen. Na iedere sluis is een zijhaventje waar tegemoet komende schepen elkaar kunnen passeren. De schutsluizen zelf zijn erg smal. We konden van onderaf geen foto's maken. Er waren daar geen vrije parkeerplaatsen, zelfs niet voor de snelle fotograaf.

Caen Hill locks

Caen Hill locks

Caen Hill locks, per sluis een passeerhaven

The Kennet & Avon Canal met een aantal Barges

Na een tochtje over voor ons bekende wegen naar "Stonehenge", bereikten we het compleet vernieuwde en verplaatste bezoekerscomplex van deze beroemde steencirkel. Men heeft er zelfs één van de hoofdwegen voor omgelegd. Vanaf de nieuwe parkeerplaatsen werden we met een shuttle-bus naar de steencirkel gereden.
Gezien de ervaringen van de laatste bezoeken aan Engelse steencirkels verwachtten we niet de sterke energie bij Stonehenge die er wel degelijk voelbaar was. We waren blij verrast.

Het was een drukte van belang. Veel selfie-Aziaten hebben volgens ons weinig van Stone Henge gezien, want ze liepen steeds met het hoofd van de stenen afgewend.

Stone Henge

Stone Henge, met campertruck in de verte

Stone Henge

Stone Henge

Stone Henge

Stone Henge, in dergelijke hutten woonde men in de prehistorie

Via enkele hoofdwegen en snelwegen reden we naar de zuidkust en passeerden we Southampton en "the New Forest". De overvolle snelweg versmalde zich vlak voor het middeleeuwse stadje Arundel en wij moesten dwars door dit stadje rijden. Arundel bezat een middeleeuwse infrastructuur, dus het verkeer zat daar muurvast.
We vonden de camperplaats die we zochten, maar deze bleek alleen nog toegankelijk voor gewone personenauto's en lage busjes. Dus we hadden voor niets een uur in de file vastgezeten. Snel vonden we een ander kampeeradres en om half zeven 's avonds arriveerden we bij Eastergate, een boerencamping. Het heette "Winter Egg Farm". Er waren hier weinig voorzieningen, maar we hadden een plekje. Oh ja, ze verkochten er geen eieren, maar ja het was geen Pasen en het was geen winter.

Maandag, 27-06-2016
Met flinke stappen zijn we door Zuid-Engeland richting Folkestone gereden. We wilden in de buurt van Brighton nog naar een computerwinkel gespecialiseerd in oude Acorn computers en in RISC OS. De A9home computer, op de kop getikt in Schotland, hebben we hier laten onderzoeken en er zijn enkele kleine aanpassingen in aangebracht. De computer deed het prima. De winkelier bood er zelfs meer voor dan de A9home ons gekost heeft. Het is dus een goede koop geweest. Met wat extra onderdelen en een "Raspberry Pi 3" computer rijker, reden we verder naar het oosten.

"Sissinghurst Castle and Gardens" was ons laatste uitstapje in Engeland. Het was de derde keer dat we hier waren, maar dat was meer dan twintig jaar geleden. Het was er weer fantastisch vertoeven.

Sissinghurst Castle and Gardens

Sissinghurst Castle, witte tuin

.. ..

Sissinghurst Castle

Sissinghurst Castle, tuin

Sissinghurst Castle, tuinen

Sissinghurst Castle, hopdrogerijen

Twintig minuten verder rijden bracht ons bij een Brit Stops kampeeradres met de prachtige naam "Cuckoo's Pit Farm". We fotografeerden er een koppel fazanten op een grote mesthoop.

Fazantenhen

Fazantenhaan

Dinsdag, 28-06-2016
Op weg naar Folkestone had de navigatie nog enkele landelijke weggetjes voor ons in petto, onder het motto, waarom makkelijk doen, als het moeilijk kan.

Bij het inchecken van de Eurotunnel werd ons gemeld dat we twee weken te vroeg wilden oversteken en of we nog even € 155,- extra wilden aftikken. Wat doe je in zo'n geval: betalen. Rob en Nettie zijn voorlopig Brexit.

De oversteek verliep voorspoedig.
In België, bij Nieuwpoort, hadden we onszelf nog een campingovernachting beloofd. Zo was het mogelijk de camper op het laatst nog te verzorgen, voor we naar huis zouden rijden.

Woensdag, 29-06-2016
Na een goede nacht reden we huiswaarts. We reden in Nieuwpoort op een kaarsrechte weg, toen we een aanrijding hadden met een UFO. Een gemeentevrachtauto verloor een rode hoedvormige polyester schijf van de aanhanger. Dit voorwerp had het luchtruim gekozen en sloeg een gat in onze linker voorbumper. De gemeenteauto reed in eerste instantie door, maar kwam later terug. Er viel met de beide inzittenden te praten. Ze belden hun baas en ze wilden geen schadeformulier invullen. Het moest volgens hen direct met de gemeente geregeld worden. We hebben namen en mailadressen uitgewisseld.
De schade ten gevolge van de aanvaring met de UFO is netjes afgehandeld

Polyester schijf ..

Ondanks de vervelende aanrijding hebben we een fantastische reis door Engeland, Schotland en Wales gemaakt.