GeoCruiser

Saint Michael Leylijn, Wiltshire en de Ridgeway

Google Translate

2 juli 2013, dinsdag
Na het bezoek aan de Dartmoor brachten we enkele dagen door op een camping in Dawlish, aan de Engelse rivièra.
Engeland heeft veel mysterieuze kanten. Eén van die mysteries is de Saint Michael leylijn. Dit is een energielijn die positieve energie uitstraalt en dwars door het landschap van Zuid-Engeland loopt. Mensen worden er door versterkt en raken ontspannen. Het mysterie wordt alleen maar groter doordat er veel bouwwerken op staan.
In 1996 en in 2002 bezochten we een aantal plekken op deze leylijn, zoals St. Michael's Mount, de Cheesewring, St. Michael's kerk op Brent Tor (zie literatuurlijst: boeken van Vleer en Broadhurst). Verder bezochten we toen nog andere energieplaatsen of krachtplaatsen in Cornwall, zoals de "Lanyon Quoit", "Men an Tol", de steencirkels van "The Merry Maidens", "Boscawen-Un", "The Hurlers" en de steencirkel van "Scorhill" in de Dartmoor.

Het opvallende van een leylijn is dat deze kaarsrecht door het landschap loopt en dat daar o.a. kenmerkende gebouwen op staan. Hoe dit allemaal is ontstaan is nog een groot mysterie. We zoeken geen antwoorden, maar het voelt er wel erg goed.
Vreemd is dat veel kerken op deze leylijn de namen hebben gekregen van St. Michael en St. George (St. Joris) beide heiligen hebben de naam van drakendoder gekregen.
Tijdens deze tocht stonden de kerken van van Trull, Burrow Mump, Othery, Glastonbury Tor en de steencirkels van Avebury op onze lijst.
Voor we naar Glastonbury doorreden, overnachten we nog een keer op de camping bij Bawdrip, waar we op de heenweg ook al hadden gekampeerd.

St. Michael in Trull Trull, drakenraam

Burrow Mump

Burrow Mump Burrow Mump

Burrow Mump Burrow Mump, St. Michael's Church

Glastonbury Tor in de verte links Voormalige moerassen van Avalon

Burrow Mump Burrow Mump

Othery, St. Michael's Church

Othery, ingang Othery, drakendoder

Glastonbury, High Street Glastonbury, Market Place

Glastonbury, High Street

Glastonbury Tor, de klim Glastonbury Tor, St. Michael's Church

Glastonbury Tor, uitzicht Glastonbury Tor, mysterieuze reflectie

Glastonbury Tor, de afdaling

Glastonbury heeft nog steeds een hoog hippie gehalte.
Onze volgende camping mocht eigenlijk geen camping genoemd worden. We noemen het een kampeerterrein en hier hebben de bezoekers een nog hoger hippie gehalte. Het was het kampeerterrein achter de "The Barge Inn" in het dorpje Honeystreet (Wiltshire).
Van oudsher is de Barge Inn een tolhuis langs het "Kennet & Avon Canal". Dit is een smal kanaal dat bevaren werd door smalle "barges", trekschuiten. Nu varen er de gemotoriseerde "Narrow Boats".

De Barge Inn is tegenwoordig bekender vanwege de vele graancirkelbezoekers (Croppies). Deze pub ligt midden in de "Pewsey Vale" en dat wordt beschouwd als het middelpunt van de graancirkelwereld. Hoe graancirkels worden gemaakt, dat weet men niet. Het is weer één van de vele mysteries in Engeland.

Wij kwamen op vrijdagavond aan bij de Barge Inn en er was net een muziek festival begonnen. In de kroeg was life-muziek. Wij pasten niet helemaal tussen het publiek op het kampeerterrein, maar de sfeer was er prima. Het kostte ons wel twee nachten nachtrust.
Het kampeerterrein van de Barge Inn is gedurende een week onze uitvalsbasis geweest. Na het weekend werd het een stuk rustiger.

The Barge Inn Een narrow boat in het Kennet & Avon Canal

Festivalgangers Uitzicht op Milk Hill White Horse vanaf een Barge

Rust tijdens een optreden ... ... op een vol kampeerterrein

Kennet & Avon Canal Barge Inn, achterzijde

In dit deel van het graafschap Wiltshire kennen we de weg redelijk goed, we zijn er nu voor de vierde keer. Dus we wisten precies waar we moesten zijn. We maakten een aantal wandelingen door het heuvellandschap om een beter zicht te krijgen op graancirkelformaties die er waren. Door het veel te koude voorjaar waren de verschillende gewassen erg laat tot groei gekomen. Vreemd genoeg heeft het graancirkelseizoen dezelfde vertraging opgelopen. Helaas waren er nog weinig graancirkels. Enkele graancirkels waren er gemaakt door een televisiestation om een reportage te kunnen maken. Hoe verzinnen ze het?

Panoramafoto vanaf Walkers Hill op Golden Ball Hill, the East Field, Alton Priors en Alton Barnes

Knap Hill (midden), Golden Ball Hill (achter) Graancirkel in the East Field in koolzaad

Walkers Hill

Milk Hill White Horse en graancirkel 2 graancirkels vanaf Milk Hill

Ruim 10 km noordelijk van the Barge Inn liggen de beroemde steencirkels van Avebury. Eén cirkel is zo groot dat het dorp Avebury er door wordt omringd. Binnen die grote cirkel liggen nog restanten van kleinere cirkels. De grote cirkel wordt doorsneden door een paar wegen. Helaas zijn een flink aantal stenen in het verleden verdwenen en waarschijnlijk gebruikt voor huizenbouw.
De grote steencirkel (Henge) is door de wegen opgedeeld in kwadranten. Als we in de buurt zijn dan lopen we iedere keer de grote cirkel rond. Af en toe vind je er rust en soms lopen er vele tientallen mensen rond. Maar de energie is daar iedere keer weer geweldig.

Avebury NoordWest kwadrant Avebury NW

Avebury NW Avebury NW

Avebury NW Avebury NO

Avebury NO Avebury NO

Avebury NO

Avebury ZO, scholieren Avebury ZO

Avebury ZO, binnencirkel Avebury ZO

Stenenlaan en asfaltweg

Avebury ZO Avebury ZO

Avebury ZO, het zijn gigantische stenen

Avebury ZO, wichelroedelopers Avebury ZO

Avebury ZW Avebury ZW

Avebury ZW Avebury ZW

Avebury ZW, de laatste steen in de cirkel

Een dag later hadden we heel andere plannen. We gingen off-road rijden. Dichtbij Avebury ligt het begin van "The Ridgeway". Dit is een prehistorisch en onverharde pad over de toppen van een aantal heuvelruggen dwars door het landschap van zuidelijk Engeland. Het is waarschijnlijk de oudste weg in Engeland en is 139 km lang. Het meest westelijk deel van de Ridgeway ligt in Wiltshire en is gedurende een aantal maanden per jaar deels toegankelijk voor auto's. Gezien de toestand van sommige delen van de Ridgeway kunnen er alleen tractoren of goede 4WD-auto's rijden. Bij slechte weersomstandigheden zal zelfs een 4WD vastlopen.

Wij hadden het geluk dat het al een aantal dagen droog was, maar sommige delen van het pad hadden erg diepe wielsporen, waarschijnlijk veroorzaakt door tractors. De diepe sporen waren zwaar overgroeid met lang gras en daardoor bijna niet zichtbaar. In sommige sporen gleden we op onze bodemplaten over de bulten tussen de sporen. We hebben de tocht goed doorstaan en we hebben nergens vastgezeten. We hebben er van genoten, het was een prachtige rit. We zijn regelmatig gestopt om van het uitzicht te kunnen genieten. Onderweg reden we langs Barbury Castle, dit is een prehistorische nederzetting met verdedigingswallen.

Ridgeway Ridgeway

Ridgeway Ridgeway

Bomencirkel

Barbury Castle

Via een omweg reden we verder naar Uffington Castle. Dit is ook een prehistorische nederzetting met verdedigingswallen. Uffington Castle ligt aan de Ridgeway, hier mag alleen gelopen worden. Aan de aandere zijde van Uffington Castle ligt tegen de helling het beroemde Uffington White Horse. Het is uitgestoken in het gras op de heuvel. De witte kalkgrond is op die manier zichtbaar geworden.

Nergens in de omgeving is de afbeelding van het "Uffington White Horse" vanaf de grond helemaal zichtbaar. Alleen vanuit de lucht is het paard in z'n geheel te zien. Dit is weer een raadsel. Dit witte paard is verreweg het mooiste exemplaar van alle andere afbeeldingen van witte paarden in het Engelse landschap.

Ridgeway Ridgeway bij Uffington Castle

Uffington White Horse Uffington White Horse, hoofd van boven

Uffington Castle (Panoramafoto)

Eén van de laatste dagen in Engeland wilden we doorbrengen in een mooie graancirkel. Van een goed geïnformeerde Engelsman wisten we dat langs de Ridgeway (niet zichtbaar vanaf deze weg) een mooie formatie lag. De boer zou er geen problemen mee hebben als we de formatie in zouden lopen, zolang we ons maar aan de regels zouden houden.
Vanaf de parkeerplaats, aan het begin van de Ridgeway, liepen we de anderhalve kilometer naar de graancirkel. Zo beleefden we ook de ervaring van het lopen over deze oeroude weg. De wandeling was een aparte en fijne ervaring; de energie van de graancirkel was mooi en rustig. De cirkel had een doorsnee van ruim 40 meter en bestond uit een kleine cirkel met een overeind staande pluim gewas. Dit was het middelpunt voor 9 concentrische cirkels. De cirkels waren iets verschoven zodat de cirkelvormige lijnen soms heel smal waren en een kwart cirkel verder waren de lijnen wat breder.

Ridgeway graancirkel, middelpunt Ridgeway graancirkel

Ridgeway near Avebury cropcircle, 2013 (poleshots - panoramafoto)

Laatste dag bij de Barge Inn Alleen de de beheerder bleef achter

Na een laatste nacht bij de Barge Inn reden we in twee etappes en via de Chunnel terug naar huis.
We hadden in Zuid-Duitsland en in Zuid-Frankrijk slecht weer gehad en dan heb je gedurende bijna 3 weken in Zuid-Engeland prachtig weer. Daar hadden we nooit op durven hopen. We hebben een interessante en prachtige vakantie gehad.
Ons lijstje Engelse mysteriën is alleen maar langer geworden.


Literatuur: